Comolli İstanbul Gedik Üniversitesindeydi..

Comolli Üniversitemizde idi…

Spor Bilimleri Fakültemiz, ülkemizin Spor Yönetimi alanındaki problemlerine çözüm üretebilmek maksadıyla, bilim ve sektör uzmanlarını bir araya getirecek bir seri söyleşi, panel ,seminer ve konferans vb etkinlikleri düzenlemeye başlamıştır.

Spor Yöneticiliği Bölümü tarafından düzenlenen ve Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Samur’un yaptığı 18 Ekim 2019 tarihindeki etkinlikte, Avrupa ve Türk futbolunda üst düzey sorumluluklar üstlenmiş olan Fenerbahçe Sportif Direktörü Damien Commolli’yi geniş bir katılımcı kitlesiyle üniversitemizde ağırladık.

Comolli’nin bu faaliyeti, Türkiye geldiğinden bu yana bir Üniversiteye yaptığı ilk ziyaret olması bakımından önemli bir aktivite olma özelliğini taşıyor.

Spor kulüplerinin nasıl bir organizasyon modeli ile etkili ve verimli olarak yönetilebileceği sorusu ile başlayan söyleşiye, Commolli, kulüp başkanı, teknik direktör ve diğer çalışanların görev tanımları ile bu görevlere ait standartların açık bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini dile getirdi. Spor kulüplerinin etkin ve verimli bir performans sergilemesinin biraz da takımın başarısı ile ilişkili olduğunu ancak bunun sağlanabilmesi için kulüpteki diğer unsurların çok yüksek bir tempoda çalışması gerektiğinden söz etti. Analiz, beslenme, alt yapı, seyahat organizasyonları, antrenmanlar, sağlık ekibi gibi çalışmalarda üst düzeyde bir performansın gerekliliğinden bahsetti.

Sportif Direktörlüğün görev tanımı hakkında sorulan bir soruya, alt yapıda çalışmış, scout işi ile transfer konularına hakim bir kişinin olması gerektiğini örnekleriyle anlatan Comolli, 21 yaşında iken Monako’nun U16 takımda çalışmaya başladığını, o zaman göklere uçtuğunu, daha sonraları, uzun sürelerde Tottenham, Liverpool ve Arsenal gibi İngiltere’nin en ünlü kulüplerinde deneyim kazandığını belirtti. Şimdi 47 yaşında olduğunu ve Fenerbahçe’den teklif gelince Türkiye’nin en organize ve güçlü takımlarından biri olduğunu bildiği için bu görevi kabul ettiğini açıkladı.

Kulüplerin bütçeleri içinde yer alan en önemli kalemin transfer olduğunu açıklayan Comolli, alt yapılardan gelen oyuncuların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini, kendisinin çoğu zaman U13 dâhil birçok altyapı takımlarının antrenmanlarını izlediğini açıkladı.

Altyapı konusunda ciddi bir hazırlıkları ve uygulamalarının bulunduğunu, yüksek transfer ücretleri yerine buralardan yetişen futbol oyuncularının profesyonel takıma kazandırılmasının çok daha iyi olacağını bildirdi. Bütçe konusunda görüşürken bir öğrencimizin sorduğu soru oldukça çarpıcı idi: “Geçtiğimiz sezon Basketbol Takımının Avrupa Şampiyonu olduğunu fakat buna karşılık Futbol takımın çok tehlikeli sıralarda bulunmasını nasıl açıklarsınız?” dediğinde, Comolli, Basketbol Şubesinin bütçesini Avrupa’nın en iyi 3 bütçesi içerisinde yer aldığını, Futbolun bütçesinin ise 50. sırada yer aldığını söyledi.

Taraftarlarla olan ilişkiler ve Medya konusunda ise önlerinde kat etmeleri gerekli epeyce bir yolun olduğunu açıkladı. Medyanın son zamanlarda yeterli haber elde edemediğini, bir haberin birçok medya kuruluşu tarafından aynı şekilde haber olarak kullanıldığını söyledi.

Spor Yönetimi konularını kapsayan ve yaklaşık 2 saat süren söyleşide, kendisine yöneltilen sorulara büyük bir sabır ve özenle cevap veren Comolli’ye, Rektörümüz Prof. Dr. Kamil Özer tarafından anı plâketi verilmiş ve alkışlarla uğurlanmıştır…